Licht, lumen en lux?

Posted on

 

Er bestaat veel onduidelijkheid over begrippen in de wereld van led verlichting. Veel aanbieders van verlichting hanteren de begrippen lumen en lux vaak door elkaar met als gevolg dat eindgebruikers bij aanschaf van led verlichting soms appels met peren aan het vergelijken zijn. Om die reden hier wat uitleg over licht, lumen en lux.
 

Wat is lumen?

Lumen is de som van al het uitgestraalde licht ongeacht de richting waarin het licht straalt. Lumen is, net als lux en candela, een zogenaamde fotometrische eenheid wat betekent dat er rekening wordt gehouden met het menselijk oog bij het bepalen van hoeveel lumen een lichtbron uitstraalt. Dit is noodzakelijk omdat mensen bepaalde kleuren beter zien dan andere. Als we één Watt vermogen in een lichtbron stoppen die één kleur uitstraalt van bijvoorbeeld 550nm (groen), dan geeft deze lichtbron 683 lumen. Stoppen we deze zelfde één Watt vermogen in een lichtbron die 650nm (oranje) uitstraalt dan geeft deze lichtbron slechts 73 lumen! Tussen verschillende tinten warm-wit kan, bij dezelfde hoeveelheid watt, al een groot verschil zitten tussen het aantal lumen. Let daarom nooit alleen op het vermogen van de led lamp!
 

Wat is lux?

Dit is ook een eenheid van lichtsterkte. De hoeveelheid Lux zegt in feite hoeveel licht (lumen) er op een bepaald oppervlak terecht komt. Daarmee is het wellicht de meest veelzeggende eenheid. Door overheden en andere instanties worden wensen op het gebied van licht het meest uitgedrukt in de hoeveel licht in lux die nodig is op een bepaalde plek. Voor een kantoor werkplek wordt bijvoorbeeld 500 lux als verlichtingsnorm gehanteerd. 
 

Wat is het verschil tussen lumen en lux? 

Het verschil tussen lumen en lux is dus dat lux rekening houdt met de oppervlakte waarover het licht verspreid wordt. Een lichtbron van 1000 lumen, verspreid over 1 m², verlicht die vierkante meter met 1000 lux. Dezelfde 1000 lumen, verspreid over 10 m², verlicht die oppervlakte met slechts 100 lux. 
 

Waarom onze led-tl’s meer licht geven

Veel mensen vragen ons hoe het kan dat onze led-tl’s met 2100 Lumen in vergelijking met een tl-d lamp van 3300 lumen toch meer licht (lux) geven. Dit heeft te maken met het feit dat een tl-d lamp een “rondstralende” lamp is die licht geeft in alle richtingen. Met andere woorden niet al het licht komt terecht op het oppervlak (van uw werkblad bijvoorbeeld). Ondanks het feit dat een 36 Watt tl-d lamp een lichtopbrengst heeft van 3300 Lumen bereikt slechts plm. 400 lux het 1.50 meter lager liggende werkblad. Het verstrooide licht wordt slechts gedeeltelijk verspreid over het oppervlak. Hoeveel licht er verloren gaat is afhankelijk van de kwaliteit van de armatuur. Onze Green Profit Premium Led tl verspreid het licht van uit uw plafondarmatuur met een spreidingshoek van 160 graden naar beneden waardoor het aantal lux dat gemeten wordt op uw werkblad uiteindelijk hoger is dan bij de tl-d lamp.
 

Algemene richtlijnen werkplek

De werkgever die de vereisten van de norm NBN EN 12464-1 (verlichting van de werkplekken binnen) en de norm NBN EN 12464-2 (verlichting van de werkplekken buiten) toepast bij het bepalen van de voorwaarden inzake verlichting, wordt vermoed te hebben gehandeld in overeenstemming met de wetgeving. Zoals bepaald in het KB en volgens de FOD.
Alle beeldscherm werkplekken dienen te voldoen aan de in de wet gestelde eisen.

Geef een reactie