Railsystemen, op en top flexibiliteit

Posted on

Wat?  

Daar waar de meeste armaturen afhankelijk zijn van de aanwezige elektrische aansluitpunten, is dit bij railverlichting niet het geval. Railsystemen zijn veel flexibeler. Men gebruikt spanningsrails waarop de verschillende armaturen kunnen bevestigd worden aan de hand van speciale adaptoren. Railverlichting maakt het bovendien mogelijk om snel en gemakkelijk wijzigingen aan te brengen in de verlichting van een ruimte.

Keuzemogelijheden bij railsystemen

Railsystemen zijn zowat de meest veelzijdige vorm van plafondverlichting. Je hebt ze in opbouw- en inbouwversies en de armaturen die er op aangesloten worden variëren van spots tot pendels.

Een ander onderscheid dat we kunnen maken tussen railsystemen is het feit dat ze één dan wel driefasig zijn. Aan beide systemen zijn uiteraard zowel voor- als nadelen verbonden.

Railsystemen kunnen niet alleen aan plafonds bevestigd worden, maar ook tegen verticale oppervlakken. Railverlichting is onder andere ideaal voor etalages.

 

   image00

Voor- en nadelen

Voor beide systemen valt iets te zeggen, maar bij Greenprofit geven we de voorkeur aan het 3-fasensysteem. We zetten even de voor- en nadelen van dit systeem op een rijtje.

Voordelen:

 • 3 fasenrails bieden zoals gezegd de mogelijkheid om drie verschillende circuits te creëren. Deze drie circuits kunnen elk apart bediend worden.
 • Er is meer keuze in 3 fasenarmaturen dan in 1fasearmaturen.
 • Een 3 fasenrail is makkelijker te installeren. Er is meer plaats om je kabels weg te stoppen. Doordat deze groter zijn, dekken ze ook beter het gat af waar je kabel uit komt. Bovendien zijn ze steviger en stabieler.
 • Je hoeft geen drie verschillende circuits te creëren met je 3 fasenrail, je kan ze ook gebruiken als 1 faserail (of 2 fasen, maar dit wordt minder gedaan). Om een 3 fasenrail als een 1 faserail te gebruiken, verbind je L1, L2 en L3 met elkaar. Daarna maakt het niet uit in welke stand de schakelaar van de spots staat, ze branden altijd.
 • Op een 3 fasenrail kan je drie maal zoveel vermogen installeren (interessant voor winkels met veel spots op lange rails).

Nadelen:

 • 3 fasenrails kosten iets meer dan 1 faserails.
 • Esthetisch zien armaturen voor 3 fasensystemen er iets minder verfijnd uit, omdat ze op hun basis nog een knop hebben om de fase te kiezen waarop ze moeten verbinden.

image02Wat is een fase?

In een standaard elektriciteitskabel met drie aders vinden we één fasedraad, één nuldraad en één aarddraad. De fasedraad is de draad die onder spanning staat ten opzichte van de aarde en de nuldraad. De fasedraad voert, samen met de nuldraad, de elektrische stroom van en naar de aangesloten apparatuur.  

1 fase vs. 3 fasen

image01

    Bij 1 faserails loopt de elektriciteit maar tussen twee draden, de fasedraad (L) en de nuldraad (N). Dit wilt zeggen dat alle lichtbronnen op de rail samen aangestuurd worden en dus ook altijd samen gedoofd of aangeschakeld worden.       image03   3 fasenrails werken met drie fasedraden (L1, L2, L3), die elk apart met de nuldraad (N) gecombineerd kunnen worden. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om op je rail drie verschillende circuits te maken (vb. spots, tl, pendels). Deze kunnen alle drie apart bediend worden. Om effectief de drie circuits van de 3 fasenrail te kunnen gebruiken, moet deze aangesloten worden op een vijfaderige elektriciteitskabel.    

Voor wie:

 • Ideaal voor winkelverlichting, showroom, etalage,  interieur, ..
 • Energiebesparing 85%
 • Zeer modulair
 • Op 3 fase rail dus 4 geleiders (in meerdere groepen schakelbaar)
 • Dimbaar mogelijk
 • Rail en connectoren beschikbaar
 • Ook beschikbaar in zwart, wit en metaalkleur
  Indien je zelf interesse hebt in het plaatsen van een railsysteem met LED verlichting aarzel dan niet om ons te contacteren. Wil je weten wat jij kan besparen dankzij LED verlichting? Vraag dan zeker je vrijblijvende licht analyse aan.

Geef een reactie