image

Wat doen zomertijd en wintertijd met ons energieverbruik?

Posted on

Een paar weekends terug ging de wintertijd in, waardoor we allemaal een uurtje langer mochten slapen. De zomertijd werd in 1977 ingevoerd, maar eigenlijk zonder dat er gedegen onderzoek werd gedaan naar de effecten. Gedacht wordt dat de energieconsumptie afneemt als de zomertijd ingaat, maar is dat ook echt zo? Green Profit zocht het uit!

Energie besparen door zomertijd

Wintertijd is de standaardtijd. Wereldwijd kennen zo’n zeventig landen de zomertijd. In Nederland en België werd de zomertijd in 1977 ingevoerd. Het doel van de invoering van de zomertijd: energie besparen door te bezuinigen op verlichting. Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht hoeven de lampen minder snel aan, waardoor er minder energie verbruikt wordt.

Maar daarbij moet direct ook de opmerking gemaakt worden dat er tegenwoordig veel meer elektrische apparaten in huizen en bedrijven staan dan in de jaren zeventig, zoals computers, tv’s en machines. In tegenstelling tot verlichting heeft het tijdstip waarop de zon ondergaat meestal geen invloed op het gebruik van die apparaten. Bovendien is de verlichting veel energiezuiniger geworden, waardoor de invloed van zomertijd op het energieverbruik veel minder sterk zichtbaar is dan vroeger.

Zomertijd, wintertijd en ons energieverbruik

In het laatste weekend van oktober wordt de klok een uurtje teruggezet. Het is ’s avonds dan wat vroeger donker, maar ’s ochtends dus ook voorlopig vroeger licht. Invoering van de wintertijd heeft invloed op de momenten waarop huishoudens en bedrijven energie verbruiken. Na ingang van de wintertijd verbruiken we met z’n allen 2,6 procent meer energie, zo blijkt uit onderzoek onze energieleveranciers. Ongeveer 0,5 procent van de toename in het elektriciteitsverbruik is toe te kennen aan het terugzetten van de klok. De overige 2,1 procent wordt veroorzaakt doordat de dagen korter worden. Met name tijdens de piekuren (tussen 17:00u en 19:00u) is het effect van de wintertijd sterk: er wordt bijna 13 procent meer energie verbruikt na invoering van de wintertijd, waarvan bijna de helft wordt veroorzaakt door de wintertijd. Het is maar de vraag of het effect van de zomertijd dit kan opheffen…

Gebrek aan gedegen onderzoek naar zomertijd en wintertijd

Als je dit zo leest, kan je concluderen dat de wintertijd een negatief effect heeft op onze energieconsumptie. “De zomertijd is uitgevonden om energie te besparen, maar of dat ook echt het resultaat is, is de vraag”, zegt Milieu Centraal. Ondanks het gebrek aan onderzoek vermoedt de organisatie dat het juist een negatief effect op het gemiddeld energieverbruik heeft. “In de zomertijd moeten de lichten later aan, maar dat betekent ook dat je in de winter veel vroeger licht nodig hebt. En dat kost juist weer meer energie.”

Wintertijd en het bedrijfsleven

Kortom,  algemeen is de energiebesparing van de zomer niet voldoende om de kost in de winterperiode op te heffen.

Verlichting en verwarming zijn, naast eventuele machines, de grootste verbruikers en deze kunnen al snel doorwegen op de bedrijfsfactuur. Althans zijn er verschillende alternatieven mogelijk om, zonder verlies van comfort en gemak, over te schakelen naar meer energiezuinige oplossingen. Een van deze is de conversie naar led lampen van Green Profit. Wist u dat onze klanten gemiddeld 40 tot 80% minder energie verbruiken op hun verlichtingsfactuur? Dit heeft als gevolgd dat de donkere eindejaarsdagen niet bepaald een duurdere periode hoeft te zijn in energieverbruik, maar eerder een luxe om met een degelijke verlichting uw productie te kunnen handhaven. Aangenaam licht, duurzaam, geen opwarmtijden, functioneel, garantie,.. Zijn maar enkele voorbeelden die onze lampen voorzien.

Professioneel advies gepaard met een gratis lichtanalyse, wij bekijken wat voor u de ideale oplossing kan zijn om af te stappen van uw traditionele, energievretende, verlichting in uw zaak.

Vraag onze naar onze lichtanalyse om uw verlichtingskost in kaart te brengen

Weetjes:

  • Een traditionele buislamp, 58Watt TL-D verbruikt werkelijk minstens 66W/h en dus 60% meer verbruikt dan onze led tube van 24W
  • De vervangingsbesparing oploopt tot minstens €24/buislamp indien u vervangt door een led tube van Green Profit
  • Halogenen en gasontladingslampen zijn grootverbruikers en kunnen herleid worden tot soms 90% in energieverbruik
  • Ledlampen en sensoren de perfecte combinatie is voor productiehallen,  loodsen en burelen
  • Traditionele verlichting een lichtterugval heeft van ong 20% op zijn levensduur, terwijl ledlampen van Green Profit <5% verval hebben
  • Kwalitatieve ledlampen slechts 40°C worden in tegenstelling met halogeenspots die tot 300°C warmte kunnen produceren en dus tevens de airconditioning minder zullen belasten
  • Green Profit zorgt voor een alternatief waarbij technische ingrepen minimaal zijn zodat uw bedrijf zorgeloos kan besparen.

Geef een reactie